sunnuntai 20. helmikuuta 2011

Schöner leben ohne Hass


Olen lukenut, että Wien on kaunis Keski-Euroopan suurkaupunki, jonka keisarillisen historian helmiä voi edelleen ihastella ympäri kaupunkia. Olen kuullut Wienin korkeatasoisesta kulttuuritarjonnasta, valssista, suklaatortusta ja kuohuviinistä, mutta tähän mennessä olen testannut vain lähikaupan suklaata. Kaksi viikkoa on takana, onneksi paljon enemmän edessä. Tähän mennessä olen saanut tuntumaa paikalliseen monikansalliseen, urbaaniin elämään: täällähän eletään kuin hollituvassa! Havainnot perustuvat saksankielen kurssiin, 10. kaupunginosaan ja epämääräiseen kuljeskeluun kaupungilla.  

Monelle Itä- ja Kaakkois-Euroopasta kotoisin olevalle Wien on portti Länsi-Eurooppaan. Ulkomaalaiset värittävät katukuvaa melkoisesti. Kaupungilla vain noin joka toinen vastaantulija puhuu saksaa, ja Wienin peruskouluissa alle 40 prosenttia lapsista on itävaltalaissyntyisiä. Toisaalta kansallisuutta voi olla vaikea määrittää. Vielä 100 vuotta sitten maan rajat olivat paljon laajemmat, joten onko kroatialaistaustainen maahanmuuttaja sittenkään ulkomaalainen täällä?

Olin viikolla tutustumassa Itävallan parlamenttiin. Ulkoisesti Suomen Eduskuntatalo jylhine graniittipylväineen on hillitty verrattuna tähän hulppeaan antiikin Kreikan tyyliä noudattavaan uusklassiseen palatsiin.
Itävalta on liittotasavalta, kuten Saksakin, jonka osavaltioilla on suhteellisen paljon valtaa päättää osavaltion omista asioista. Itävallan parlamentissa on kaksi kamaria: kansallisneuvosto (Nationalrat) ja liittoneuvosto (Bundesrat). Kansallisneuvosto vastaa Suomen eduskuntaa, sen tärkein tehtävä on lakien säätäminen. Liittoneuvostossa maan yhdeksän osavaltiota ovat kokonsa mukaan edustettuina. Liittoneuvoston tehtävä on valvoa osavaltioiden etuja.

Demokratian kehto. Kuva: Wikipedia

Edellisestä päivityksestä poiketen viime viikolla oli tasaisen harmaa nollakeli, tuulista ja räntää. Loppuviikko sujui rauhallisesti kuumeesta toipuessa. Hyvää seuraa, herkkuruokia ja elokuvia. Vähitellen myös kämppikset palaavat reissuiltaan eri puolilta Itävaltaa sekä Dresdenistä, osa baarin kautta ja osa suoraan. Dresdenin pommituksesta 2. maailmansodan lopulla on kulunut 66 vuotta.  Kaupunkiin kokoontui viikonloppuna uusnatseja marssille, sekä uusnatsien vastustajia osoittamaan mieltään. A on innokas mielenosoittaja ja toi meille terveisiä Itä-Saksasta

Sunnuntai etenee rauhallisesti kohti iltaa muotimaailman melskeissä (minä ja muoti samassa lauseessa?). Illalla karjalanpiirakoita!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti